Sprekers NedMI2022

Doortje Smithuijsen - Filosoof en Journalist

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze doet vooral onderzoek naar de analoge mens in zijn digitaliserende leefomgeving. Ze schrijft essays en reportages voor de Volkskrant en Vrij Nederland. Elke twee weken verschijnt een column van haar hand in de zaterdagbijlage van Trouw.

Rabin Baldewsingh - Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Rabin Baldewsingh (Paramaribo, 1962) vertrok op 13-jarige leeftijd alleen vanuit Suriname naar Nederland. Hij studeerde enkele jaren Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden en werkte als redacteur en programmamaker voor diverse omroepen. Rabin Baldewsingh werd maatschappelijk en politiek actief in Den Haag, waar hij in 1998 gemeenteraadslid werd. Van 2006 tot en met 2018 was hij in verschillende coalities wethouder. In die functie had hij diverse portefeuilles onder zijn hoede, waaronder sociale zaken en werkgelegenheid, wijkaanpak, sport, stadsbeheer en milieubeleid, volksgezondheid, inburgering en integratie, personeel en organisatie en burgerzaken. In 2021 is Rabin Baldewsingh door het kabinet benoemd als eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij werkt aan een meerjarig nationaal programma tegen racisme en discriminatie. Input hiervoor zijn onder meer de signalen uit de samenleving. Hij zal als aanjager de ambitieuze agenda omzetten tot resultaten die in de hele samenleving moeten bijdragen aan het tegengaan van racisme en discriminatie, ook in het Caribisch deel van Nederland.

Samira Rafaela - Europarlementariër namens D66

Samira Rafaela is sinds 2020 Europarlementariër namens D66. Voorheen was zij strategisch adviseur, spreker, internationaal trainer en sociaal ondernemer. In het Europees Parlement houdt Samira zich bezig met vraagstukken die de landelijke grenzen overschrijden, zoals internationale handel, vrouwenrechten, sociale zaken en werkgelegenheid, mensenrechten, landen en gebied overzee én discriminatie en racisme. Kortom: Samira kan op veel terreinen meepraten over de SDG’s. Tijdens de openingsceremonie topconferentie zal Samira meer vertellen over de manier waarop zij internationaal impact maakt.

Joris Luyendijk - Nederlandse journalist en antropoloog

Joris Luyendijk is een bekende Nederlandse journalist en antropoloog. Hoewel hij oorspronkelijk verslaggever was in verschillende standplaatsen in het Midden-Oosten, is hij inmiddels meer bekend van zijn boeken en tv-programma’s. Zijn laatste boek, de zeven vinkjes, gaat in op de samenhang van verschillende factoren die bijdragen aan privilege.

Marjan Hammersma - Secretaris-Generaal bij Ministerie van OCW

Marjan Hammersma is de secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat is de hoogste ambtenaar van het ministerie. Met de coronacrisis, afwikkeling van het leenstelsel en de komst van de basisbeurs, financiering van het hoger onderwijs én mentale druk onder jongeren zijn er enorme uitdagingen waar zij met haar ministerie dagelijks voor staat.

Hein Schumacher - CEO Royal FrieslandCampina

Hein Schumacher is sinds 2018 de CEO van FrieslandCampina, een grote, internationale zuivelcoöperatie met de thuisbasis in Nederland. Er bestaan grote uitdagingen voor onze voedselvoorziening en de ecologische voetafdruk die daarbij ontstaat. Hein wil met FrieslandCampina een bijdrage leveren aan het voeden van de groeiende wereldbevolking, met tegelijkertijd een zo klein mogelijke impact op het klimaat. Hein zal op de topconferentie meer vertellen over de uitdagingen waar FrieslandCampina voor staat de komende jaren.

Abigail Norville - plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij Ministerie van VWS

Hoe kan de overheid misschien wel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog aan? Dat is een vraag waar Abigail Norville en haar collega’s zich over moesten buigen toen in 2020 de coronacrisis uitbrak. Abigail is de plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat is de op een na hoogste ambtenarenfunctie binnen een ministerie. Tijdens de conferentie spreekt ze over de uitdagingen waar mensen binnen de overheid voor staan.

Jan van de Venis - Ombudspersoon Toekomstige Generaties en eigenaar JustLaw

Jan van de Venis is jurist en Ombudspersoon Toekomstige Generaties. Als Ombudspersoon is Jan bezig met het betrekken van het welzijn van toekomstige generaties bij belangrijke beslissingen in Nederland. Ze zetten verschillende instrumenten in om ervoor te zorgen dat de wereld waarin de volgende zeven generaties terechtkomen inclusief en duurzaam is. Daarnaast is Jan eigenaar van JustLaw, een organisatie die middels het recht een duurzame toekomst wil bewerkstelligen.

Sandra Pellegrom - Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Sandra Pellegrom is de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De duurzame ontwikkelingsdoelen - ook wel de Sustainable Development Goals (SDG’s) - zijn door de Verenigde Naties opgestelde wereldwijde doelen die zullen leiden tot een betere en meer duurzame toekomst voor iedereen op aarde. Sandra is als Nationaal Coördinator bezig met de uitvoer van deze doelen in en door Nederland. Dat doet zij door samen te werken met verschillende overheden, onderwijsinstellingen, jongerenorganisaties, NGO’s, bedrijven en burgers.

Tim 'S Jongers - Senior Adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Tim ’S Jongers is senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hij houdt zich daar bezig met het thema verschillen in de samenleving en de rol van ervaringskennis binnen beleid. Ook is Tim columnist voor de Volkskrant. Hij schrijft over thema’s als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal economische gezondheidsverschillen.

Foto: Peter van Beek

Pascalle Grotenhuis - Hoofd Sociale Ontwikkeling en ambassadeur Gendergelijkheid bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Pascalle Grotenhuis is de ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid binnen Rijksoverheid. Zij pleit vanuit haar functie voor meer gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. Ook in Nederland zijn er namelijk nog genoeg uitdagingen op dit gebied. Tijdens de topconferentie komt ze over haar werk en de uitdagingen die daarbij komen kijken vertellen.

Arjen Kapteijns - Wethouder Sociale zaken en Werk Gemeente Den Haag

Beschrijving volgt nog.

https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/college-van-burgemeester-en-wethouders/wethouder-arjen-kapteijns.htm

Andrea Evers - Wetenschappelijk directeur en Hoogleraar Gezondheidspsychologie

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Psychologie. Zo doet ze onder andere onderzoek naar de relatie tussen (financiële) prikkels en gedrag dat de gezondheid van burgers bevordert. Zo werkt zij vanuit de wetenschap mee aan concrete verbetering van de volksgezondheid.

Rick Brink - Directeur Belangenbehartiging Stichting Studeren & Werken op Maat

Rick Brink is een bekend gezicht in het maatschappelijke debat over gehandicaptenbeleid. Zo was hij raadslid voor het CDA in Hardenberg. In 2019 werd hij de officieuze minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van omroep KRO-NCRV, om zo de belangen van Nederlanders met een beperking te behartigen. Zo adviseerde hij vanuit deze rol de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen adviesbureau waarbij hij organisaties helpt bij inclusievraagstukken en is hij directeur belangenbehartiging bij de Stichting Studeren & Werken Op Maat, waarmee hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking worden geholpen naar een succesvolle toekomst.

Aniek Moonen - Voorzitter Jonge Klimaatbeweging

Aniek Moonen is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, een koepelorganisatie die de stem van Nederlandse jongerenorganisaties verenigt in het klimaatdebat. Tijdens haar bestuurstermijn heeft ze meegewerkt aan de Jonge Klimaatagenda, het duurzame visiedocument voor 2050 van Nederlandse jongeren. Vanuit dit document geeft ze concrete beleidsadviezen aan overheden en organisaties.

Alex Groeneveld - Directeur Staffing bij Randstad Nederland

Alex Groeneveld is directeur Staffing Nederland bij Randstad. Randstad kende een grote uitdaging tijdens de coronacrisis: hoe gaan we om met al die mensen die plots thuis moesten blijven? Tijdens de topconferentie zal Alex vertellen over hoe we met een veranderende arbeidsmarkt kunnen omgaan.

Neslihan Celikel - Derdejaars docent in opleiding Omgangskunde, Scheidsrechter bij Basketball Nederland en 3X3NL Supervisor

Neslihan Celikel is studente, mbo-uitblinker en genomineerd voor de titel ambassadeur van het mbo. Ze gaf onder andere een lezing over autisme aan medestudenten en probeert hen te betrekken bij de politiek. Zo stimuleert ze op het mbo nadenken over maatschappelijke vragen.

Darine El Houfi - Oprichter en Directeur Leren voor de Toekomst

Darine El Houfi is de oprichter van Leren voor de Toekomst, een organisatie die jongeren helpt door middel van bijles. Bijlessen zijn vaak onbetaalbaar voor gezinnen die niet veel geld hebben en daar wil Darine verandering in brengen. Daarnaast heeft Leren voor de Toekomst oog voor de toekomst van de jongeren, waardoor het meer dan alleen bijles is. Zo beoogt Darine kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken.

Naz Kawan - Founder bij 2050 Factory


Naz Kawan is de oprichter van 2050 Factory. Het is een kleinschalige kledingfabriek, waar een team van kleermakers collecties produceert voor lokale en internationale merken – van Tony's Chocolonely, Salty Stitch tot Tommy Hilfiger. Met haar bedrijf wilt ze de Nederlandse textielindustrie terughalen naar Nederland, om hiermee de mode-industrie te verduurzamen en herwaardering van het vakmanschap en transparantie in de keten te realiseren.

Maarten Bosch - CEO Mosa Meat

Maarten Bosch is ondernemer en de CEO van Mosa Meat, een Nederlands voedseltechnologie bedrijf dat zich specialiseert in milieuvriendelijk vlees. Hoe? Door een klompje cellen van een koe natuurlijk te laten groeien tot rundvlees. Hiermee maakt Mosa Meat 80.000 burgers van een klein klompje cellen, zonder dat ook maar een koe wordt geslacht. Maarten Bosch en Mosa Meat beogen zo een oplossing te bieden voor het voedingsvraagstuk.

Houda Loukili - Expert Sport & Movement en Youth coach & Consultant

Houda Loukili is een voormalig Nederlands kampioen kickboksen. Inmiddels is ze een jongerencoach en geeft ze de cursus ‘SuperHeld voor kids’, waarmee ze jongeren meer zelfvertrouwen wil geven. Op de topconferentie zal Houda vertellen over hoe we impact kunnen maken voor meer zelfvertrouwen onder kinderen.

Amin Asad - Docent van het Jaar 2021, Docent recht mbo en hbo, Auteur, en Ambassadeur VluchtelingenWerk Nederland

Amin Asad, docent van het jaar, brengt iets bijzonder in zijn lokaal. Als klein kind vluchtte hij van Irak naar Iran en via Syrië naar Nederland. Tijdens zijn colleges vertelt hij hierover en brengt hij een persoonlijk verhaal aan zijn leerlingen. Inmiddels heeft hij ook een boek geschreven, ‘Alles voor jullie’. Dat gaat over zijn vlucht, opgroeien in Nederland en zijn manier van onderwijs geven.

Rolien Sandelowsky - Directeur bij De Oudertelefoon

Rolien Sandelowksy is voorzitter van de Oudertelefoon. De Oudertelefoon is een anonieme hulplijn voor ouders waarvoor het even te veel is. Zeker tijdens de coronacrisis, toen kinderen en ouders veel tijd met elkaar doorbrachten, kan een luisterend oor goed helpen. Rolien vertelt tijdens de topconferentie meer over hoe dit werk ouders kan helpen.

Koen Herfst - Drummer, composer en producent

Koen Herfst is misschien wel de meest energieke drummer van Nederland! Naast dat hij onder andere met Armin van Buuren werkte, organiseert Koen ook het drumfestival HERFSTFEST. Samen met Cesar Zuiderwijk (drummer Golden Earring) organiseerde hij ook het grootste drumevenement ooit in Nederland, met 2000 drummers die tegelijkertijd op het strand de drums bespeelden. Koen zal bij de topconferentie meer vertellen over een carrière in de muziekwereld en hoe jij zelf kan starten in de entertainment industrie.

Veerle Vrindts - CEO en Oprichter ProVeg Nederland

Veerle Vrindts is de CEO van ProVeg Nederland, een organisatie die vegan eten promoot. De missie van ProVeg is om in 2040 de wereldwijde vleesconsumptie te halveren. Zo organiseert Veerle met ProVeg de Veggiechallenge, waarbij mensen worden uitgedaagd om 30 dagen meer plantaardig te eten. De challenge wordt momenteel internationaal zelfs opgepikt.

Bas Snippert - Stress- en vitaliteitsexpert

Bas Snippert is stress- en vitaliteitsexpert en werkzaam als coach, counselor, trainer en schrijver. Daarnaast werkt Bas als Head of Learning & Development bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit. Bas ondersteunt vanuit zijn praktijk Shift Happens mensen in het verwerken van overweldigende ervaringen, (traumatische) stress en burn-outs. Zijn aanpak beschrijft onder ander in zijn boek De Vitaliteitrevolutie. Bij de topconferentie zal Bas meer vertellen over stress.

Honorata van den Akker en Lieke Smets - Oprichters Menstruatiemeisjes

Honorata van den Akker en Lieke Smets zijn de oprichters van de podcast Menstruatiemeisjes, waarin geen enkel taboe bestaat op het gebied van menstruatie. Menstruatiecups, period shaming, PMDD en de cyclus strategie: alles komt ter sprake. Zo willen zij het stigma dat heerst rond menstruatie doorbreken en bespreekbaar maken.

Mourad El Moussati - Ondernemer en docent

Een aantal jaar geleden heeft Mourad El Moussati ervaren hoe frustrerend het kan zijn om geen werk te kunnen vinden en vooral om niet te weten waar dit precies door komt (naam, spelling, cv, werkervaring…..). Uit deze frustratie is in 2016 zijn bedrijf ontstaan en heeft hij in 2018 zijn eigen vak voor de Hogeschool Rotterdam ontwikkeld. Met zijn bedrijf heeft hij de afgelopen jaren meer dan 60 organisaties mogen ondersteunen en adviseren bij het worden van een diverse en inclusieve organisatie en is hij door zijn inzet op dit gebied in 2019 uitgeroepen tot Young European Talent.

Mimi, Lotte en Noor - Sisters in Science NL

Mimi, Lotte en Noor hebben gezamenlijk het Instagramaccount Sisters in Science opgezet, waarmee zij niet alleen een kijkje geven in de wereld van de wetenschap en chemie, maar ook hopen andere jongeren te inspireren om voor een carrière in de chemie te gaan. Ze geven op hun Instagramaccount concrete tips voor jonge studenten, niet alleen degenen die een wetenschappelijke carrière nastreven.

Jardo Stammeshaus - CEO Liion Power B.V.

Jardo Stammeshaus is de CEO van Liion Power, een startup die zich bezighoudt met het ontwikkelen van duurzame batterij extenders. De lithiumbatterijen waar veel elektrische apparaten op draaien moeten vaak opgeladen worden, waarbij de levensduur van de batterij achteruitgaat. Met Liion Power wil Jardo Stammeshaus een duurzame oplossing vinden om het energievraagstuk aan te pakken. Recent heeft hij door zijn werkzaamheden voor zijn startup de titel meest innovatieve student van Nederland gewonnen. Hiermee won hij een startkapitaal en een reis naar Silicon Valley om zijn idee verder te ontwikkelen.

Luuk Weber - Entrepreneur bij Kolektivo

Luuk Weber is een entrepreneur in technologie en innovatie. Met het bedrijf Kolektivo zoekt Luuk naar oplossingen voor communites en producties met behulp van blockchain. Tijdens de topconferentie zal Luuk meer vertellen over de manieren waarop blockchain lokale gemeenschappen kan helpen.

Mosa Almansour - Staff Audit bij EY

Mosa Almansour is student en was genomineerd voor uitblinker van het jaar. Hij kwam in 2015 naar Nederland, maar sprak in slechts vier jaar vloeiend Nederlands, studeerde Accountancy en vervult verschillende vrijwilligersfuncties. Mosa pakt iedere uitdaging op, en laat zien dat hij ondanks dat hij nog niet heel lang in Nederland is al heel veel doet! Inmiddels is hij staff audit bij EY.